UFC sålde för 4 miljarder dollar med Dana White för att stanna kvar som president

UFC har sålts för cirka 4 miljarder dollar till en grupp som leds av Hollywood talangbyrån WME-IMG. UFC-presidenten Dana White bekräftade försäljningen av blandat kampsportfirma till The Associated Press på söndagskvällen.

WMEs vd-chef Ari Emanuel meddelade också försäljningen tidigt måndag i ett internt företags email som inkluderade SNTV – ett joint venture mellan AP och IMG. “Vi har blivit hedrade att ha UFC och ett antal idrottare som kunder och kunde inte vara lyckligare att ta vårt förhållande till den här nästa nivån som organisationens ägare och verksamhetspartner, säger Emanuel.

White kommer att fortsätta att köra UFC, som har blivit ett globalt underhållnings varumärke. UFC-ägare Lorenzo och Frank Fertitta har lämnat företaget efter nästan 16 år, även om de behåller ett minoritetsintresse.Abu Dhabi-regeringen äger fortfarande 10% av UFC också. Kampspelet laddas om: hur MMA och UFC erövrade världen | Andy Bull Läs mer

New York Times rapporterade för första gången slutförandet av den långvariga överenskommelsen. Det har ekonomiskt stöd från private equity-företagen Silver Lake Partners, som äger WME-IMG, och Kohlberg Kravis Roberts, tillsammans med investmentföretaget för miljardär Michael Dell, grundare av Dell Computers.

“UFC har upplevt enorma tillväxten under det senaste decenniet och vi ser fram emot att hjälpa organisationen och dess idrottsmän att identifiera nya möjligheter att utveckla och vidareutveckla sitt globala fotavtryck “, sade Emanuel.

UFC grundades 1993 som Ultimate Fighting Championship, staging våldsamma slagsmål som var förbjudna eller oreglerade på många områden.Fertitta-bröderna och White, deras gymnasievän, köpte främjandet för 2 miljoner dollar 2001.

Med White som reklamfilm och Lorenzo Fertitta som ordförande hölls den Las Vegas-baserade UFC avloat av Fertittas kasinoförmögenhet, medan sporten, som en gång märktes av John McCain som “human cockfighting”, gradvis fått stor acceptans och popularitet.

UFC använde kabel-tv och internet för att få sin spännande produkt framför unga fans , och de sökte också legitimitet genom att välkomna reglering genom atletiska provisioner.New York lyfte äntligen sitt förbud mot MMA tidigare i år och sätter sporten i alla 50 stater. Efter att ha hjälpt Chuck Liddell blev Randy Couture och Tito Ortiz stjärnor som sträckte sig mellan sport och underhållning, främjandet har nu en stabil idrottare med traditionell berömmelse, däribland Conor McGregor, Brock Lesnar och Ronda Rousey, som är representerad av WME. Även om UFC har fått kritik från fighters för sin löneskala, har dess förmåga att kontrollera talangskostnader är en viktig faktor i lönsamheten.Dess position på toppen av MMA gör det också möjligt att matcha sportens toppkämpar mot varandra konsekvent, vilket skiljer sig från den spridda boxningsverdenen.

Med mer än 500 idrottsmän som är under kontrakt sträcker sig UFC ungefär 40 händelser per år och sänds i mer än 150 länder och når 1,1 miljarder hushåll. Kampanjen har byggt upp en stor lista över godkännandeavtal och sponsring, och dess dotterbolag omfattar allt från en digital streaming-tjänst till mer än 100 brandmedvetena gym.

UFC började också nyligen bygga i Las Vegas på en 180 000 kvadratmeter, huvudkontor i campusstil som också kommer att erbjuda utbildnings-och rehabiliteringsanläggningar för sina soldater.

UFC visas regelbundet på Fox under sin sjuåriga broadcast-överenskommelse, som slutar 2018.Nästa kontrakt förväntas vara utomordentligt lukrativt.

På lördagskvällen arrangerade marknadsföringen markeringen UFC 200 i sin hemstad. Händelsen drog 18.202 fans till T-Mobile Arena och tog in $ 10,8m i biljettförsäljning, både Nevada-poster för företaget.