Lettlands skelettlag för att bojkotta världsmästerskap i Ryssland

Lettland skickar inte sina skelettutövare till världs mästerskapen 2017 i Sochi – det första meddelandet från något landslag som svar på Rysslands dopingskandal. Andra McLaren-rapporten: Fem frågor om den ryska dopingskandalen Läs mer

Bobsleigh och skelettmästerskapen är planerade att hållas på olympiska spåret 2014 från 13-16 februari. Ett antal idrottare har sagt under de senaste veckorna att de kommer att överväga att hoppa över världsmästerskapen, om inte tjänstemän flyttar evenemanget från Ryssland, men inget annat landslag hade tagit en sådan officiell ståndpunkt hittills.

“Nog är tillräckligt, säger det lettiska skelettlaget i ett uttalande. Om världsmästerskapen kommer att flyttas ut ur Sochi, måste ett beslut av International Bobsleigh och Skeleton Federation komma snabbt.IBSF sa att det kommer att “agera snabbt och avgörande” efter att Världs Anti-Doping Agency-utredaren Richard McLarens senaste rapport om omfattningen av dopprogrammet i Ryssland släpptes på fredag.

Amerikanska tjänstemän har sagt att de kommer stödja någon amerikansk idrottare som väljer att inte tävla i Sochi. Ryssarna är planerade att tävla i helgen i en World Cup bobsled och skelettävling i Lake Placid, New York, liksom slidarna från de flesta andra nationer på kretsen.

“Jag vill tävla i ett världsmästerskap som är drogfritt och säkert för alla”, sa den amerikanska kvinnornas bobsledaren Elana Meyers Taylor på Twitter. “Sochi, Ryssland, är inte ett alternativ.” Den brittiska Bobsleigh och Skeleton Association är bland de som tar en vänta och se-inställning för nu, fattar inga beslut förrän IBSF bestämmer om världsmästerskapen bör också flyttas.

“Jag hoppas också att de kommer att vilja gå med i kampen”, sade Lizzy Yarnold, den olympiska kvinnornas guldmedaljist från Skottland.

McLarens rapport släpptes på fredag ​​sade att ryssar som vann 15 medaljer i Sochi hade sina test av dopingprov manipulerade med två idrottare som vann fyra guldmedaljer.McLarens rapport innehöll inte namn.

“Medan vår internationella federation fortfarande ska” läsa och smälta rapporten “ska vi göra vad vi kan”, skrev det lettiska skelettlaget. “Vi kommer att vara glada att tävla i världsmästerskap på något spår av världen men vi deltar inte i VM i Sochi, Ryssland, en plats där olympisk anda stulades 2014.”