County cricket talar poäng: Middlesex slog Yorkshire för att gå toppen som Surrey stall

Middlesex gick överst i Division One med en krossande seger över en utarmad Yorkshire XI. På den ikoniska utkanten, North Marine Road, måste hemmalaget känna sig bekväm efter att Gary Ballance århundrade hade drivit dem till 406 i de första inningsna, men Stevie Eskinazi, en 22-årig med ett brittiskt pass som föddes i söder Afrika och uppvuxen i Australien, lade till ett vitt rostskärande århundrade till hans Red Rose ton i förra veckan, vilket gjorde stor inverkan i hans två första Championship-matcher under säsongen. James Franklin rullade tillbaka åren med 99 (av olika slag än dem som var tillgängliga för åskådare på strandpromenaden) och 3-62, med Tim Murtagh och Toby Roland-Jones också bra spel med slag och boll.Det har inte hänt ofta, men med seamers som tog massor av wickets och gjorde också matchande vändningar, fick Andrew Gale en smak av sin egen medicin och släcka sina sår, femte i bordet, 15 poäng av sina vanquishers på toppmötet. Hur jag blev kär i cricket: mina många somrar på outgrounds i England Läs merBall två: Warwickshires erfarenhet bär ut över Surrys ungdom.

Det andra positiva resultatet i Division One såg Surrey att förlora den senaste växande optimismen hos händerna på Warwickshires fall av ex-Test-spelare. Jonathan Trott gjorde 123, Ian Bell 66 och Tim Ambrose 53 med fladdermusen. Jeetan Patel tar femfält i varje innings och får bra stöd från Rikki Clarke och Boyd Rankin.Midlanders skrytte fem spelare med över 200 första klass matcher till deras namn: Surrey bara Gareth Batty och Steven Davies med över 100. Londonarna, nu 17 poäng från säkerhet, måste växa upp om de ska spela 2017 otte lag Division One.Ball Three: Essex vinna – så småningom En 22-punkts gunga gjorde det möjligt för Essex att springa Kent in i kampanjplatsen i Division Two med vad som blev till en hårdkämpad seger i Chelmsford. Det såg ut strax efter te på dag tre då Essexs anmärkningsvärda andra innings av 569 (där det inte fanns några århundraden, men sex batsmen gjorde mellan 49 och 94) hade satt vinsten med bara tre wickets för att slå upp och leda till 234 i hand.Cue en rekordbrytande 222 körställning mellan Sam nordöstra, njuter av livet av hans liv, och James Tredwell, som vanligtvis gör sitt bästa arbete när han har skrivits av. Det var 80 övernattningar innan de separerades, och drygt en halvtimme efter det hade Essex segern. Division Two cricket har sina kritiker – jag för en – men det var bra saker från Kent-paret. Fyra: Extraordinära Joe Clarke får ett ton och en uppringning

Det fanns en annan utmärkt cricket match på New Väg, där Worcestershire sattes 366 av 75 övertäckningar och fick dem med 10 bollar att spara. Joe Leach njöt av den sällsynta skillnaden att göra två halvhundrader på No8, den andra en quickfire 64 som fick hemmalaget över linjen.Men chasen blev orkestrerad av den 20-årige Joe Clarke, som hade tur med dommarens återkallelse i andra innings, men då gjorde vilka bra spelare med sådan förmögenhet – gjorde det att räkna. Han såg 73-4 på brädan vid en tidpunkt i hans banan, men lämnade inte vecket tills bara 21 fler körningar behövdes ha gjort sitt tredje mästerskapshund i säsongen. Hans belöning är en plats i England Lions squad som heter denna vecka.Leicestershires belöning var en ojämn fem poäng från en match där de varit framåt för alla utom den sista timmen. Femte: Jos Buttler serverar en spännande knock men det räcker?

Veckans prestanda i T20 North Group går till Jos Buttler, vars 20 minuters kaos – alla skopor och övningar, ordförrådet för rivning snarare än cricket – reducerade Lancashires hårda mål på 199 i 20 overs till en jämn 105 i 16.2. Vad man ska göra med Jos Buttler blir en fråga för engelsk cricket, eftersom det bara inte kan vara klokt att ha kanske världens cricketens mest explosiva unga batsman som spelar några vita bollspel för England och Lancashire.Buttler är precis den typ av sportstjärna – artikulera, fotogena och övertygande – den marknadsföringsavdelningens dröm om, men han är något förlorad i det engelska spelet och fick aldrig riktigt gå i IPL i år eller i hans korta stavning i Big Bash. Man kan inte låta känna att Buttler kan vara affischkillen, engelska cricketbehov, ännu mer än Ben Stokes, men han behöver lite marknadsföring av Michael Jordan för att inse den potentialen. Och Sky måste bygga sin framtida publik, så det kan göra mycket värre än att visa alla sina T20-cricket utan luft. Boll Six: Timm van der Gugten imponerar på Glamorgan Efter två vinster på en vecka , Glamorgan sitter högst upp i Sydgruppen, med spel i hand över de flesta av sina rivaler.Veckans prestanda går till deras australiensiska bowlar Timm van der Gugten, som spelar sin internationella cricket (om kanske för någon annan anledning än det fantastiska namnet) för Nederländerna. På torsdag hemma till Sussex, hans figurer var 4-0-17-4 och han backade upp det på fredag ​​mot Middlesex med 3-1-13-2; Det är inte lätt att scorera tillräckligt med körningar för att vinna av de andra bowlarna när man är så tätt som den. Van der Gugten går utan några krusiduller, håller sömmen upp och träffar däcket hårt – en enkel formel som har fört honom 21 wickets på 32 i Championship och han går på mindre än en kör en boll i 50 overskrickett och inte mycket mer än det i 20 overs format. Det är mycket att säga (i cricket som i livet) för att veta sina styrkor och hålla sig till dem.