Fiery men frustrerad Mohammad Amir svikit av fumbling fielders

Amir hade i sina sevärdheter den engelska kaptenen som hade några stränga ord att säga om fixare innan serien började. Två gånger hittade han kanten av Alastair Cooks slagträ; men två gånger bollen sprängde från händerna – eller handskarna – av de skyldiga till den gröna mattan på Herrens.

Hade målvakten och första slipen ingen känsla av teater? Fanns det extra spänning bakom stubbarna när Amir sökte sin första Testwicket i sex år? Eller blev de överraskad av den extra takt som Amir genererar? Hittills har han, trots sin lilla ram, blivit den snabbaste bowlaren på view.Misbah-ul-Haq: Jag hoppas att Mohammad Amir utför för Pakistan att vinna människor igen Läs mer

På 22 Cook prodded framåt och Kanten nådde Mohammad Hafeez, som en gång förklarade att han inte skulle spela med Amir – en deklaration som han vederbörligen drog in.Den raka fångsten spilldes. I mitten av eftermiddagen bytte Ambah-ul-Haq Amir till Nursery-änden och åter fann han Cooks kant med den första bollen i hans stava. Wicketkeeper Sarfraz Ahmed dök åt vänster för att slutföra en reglervärning, varpå bollen hoppade från handskarna till gräset innan han studsade förödmjukande in i hans ansikte. Båda chanserna borde ha tagits. Amir, en lämpligt fejkig karaktär med bollen i handen, kunde bara bölja sin frustration.Han förtjänade mer sedan, trots siffrorna, hade han varit den farligaste pacemanen i Pakistans onda angrepp – det är väldigt sällsynt i internationella cricket att hitta en trio av vänster armar som delar den nya bollen. Förlorad återkomst gav knappt en omledning i ett spel som i sin tur blir en källa till äkta fascination – speciellt efter serien mot Sri Lanka.

Amirs återkomst hade blivit införd i dagböcker och liberalt märkt av press-box sages. Men när han äntligen kom fram från paviljongen i hans kuddar fredag ​​morgon efter avskedandet av Wahab Riaz fanns det knappt ett mugg från medlemmarna.Den udda isolerade “boo” hördes vid sidan av artig applåder från St John’s Woods dekorativa klientel och det kunde ha riktats till den framgångsrika bowlaren Chris Woakes. I paviljongen var det tyst på alla konton men det var inte nödvändigtvis fientlig tystnad; Det kunde ha varit en likgiltig eller till och med obetydlig tystnad.

Under tiden fanns det en patter av inte så små fötter vid Nursery slutet som Amir gjorde sin väg till marken. Men det var ljudet av newshounds i den hermetiskt förseglade pressboxen som sprang ut i friluft för att mäta reaktionen till hans ankomst.Det var ingen som störde. Först var Amir tre gränsar, en från insidan, två från mitten av hans fladdermus, innan han var den sista mannen. Pakistans vapen i väntan kunde sätta England i omvänd växel | Mike Selvey Läs mer

Sedan var han livlig in från Pavilion-änden. Radaren fungerade inte på ett tillförlitligt sätt och 14 körningar kom från hans första två överskott men han såg inte ut med nerverna. Efter att Hafeez släppte fångsten var Amir koncentrerad. Nästa boll var en halva volleyboll för att koka och bollen sprang bort på ett uteområde som ser ut snabbare än greenerna vid Troon.

Amir producerade en liten gunga – Chris Woakes hade varnat oss till det här möjligheten på morgonen – men den sista kolumnen i hans figurer förblev infuriatingly barren.I sin fjärde stavelse – Misbah var benägen att använda sina pacemen i korta stavar – han var nöjd att fungera som en stödskålare, inte hans naturliga roll, för Yasir Shah, hade benspinnaren inträffat hela eftermiddagen. Han höll bollen bredvid Cook, som spelade en av hans mer skittiga innings.

Vanligtvis är det en modig man som försöker vara mer tålmodig än Cook. Tiden gick. Punkter implanterades i scorebooks. Sedan körde Amir en annan leverans bred av stumpen. Kanske var det en bråk snabbare. Kocken tryckte ut i onödan och bollen klappade på sina stubbar. Ut sträckte Amirs armar till fest, en som vi sannolikt kommer att bevittna ofta i sommar. Kocken var äntligen borttagen från en kant som hade anständigheten att ta sig till stubbarna i stället för fältarnas fumlande händer.Amir var tillbaka.