Trail-blazer Zahra Nemati vinner hjärtan och sinne med rörande ansträngning i bågskytte

Tretton år senare och Nemati är på sina första olympiska spelen. Hon har inte gjort en Lazarusliknande återhämtning; hon använder en rullstol för att komma runt, vilket gör att man kan navigera på de spruckna trottoar och höga randar i Rio en viss försök.

Det gör henne också uppenbar från alla andra idrottare i tävling. Ingen av dem kommer att återvända till Rio i september för att tävla i Paralympics också. Det är vad som är på Nematis agenda när hon hoppas att försvara den paralympiska titeln hon vann i London 2012, då hon blev den första iranska kvinnan för att vinna guld i olympiska spelen eller paralymperna.

Nemati’s Paralympic guld var i bågskytte, inte taekwondo. Under-midjepalalys betalas till sina drömmar om att vara världens No1 i en sport baserad kring att sparka någon annan i ansiktet.Det var inte lätt att acceptera att hon inte längre kunde göra den sport som hon älskade, hon berättade nyligen för en japansk dokumentärbesättning. “Som en taekwondo-idrottsman, kunde inte jag använda mina ben som en pianist förlorade sina armar,” berättade hon för WowWow TV.Rio 2016 OS: Green Diving Pool Mystery, Boxning och Hockey – Live! Läs mer

Efter att ha vunnit i London sa hon: “Jag ville visa den iranska ungdommen, särskilt tjejer, att de iranska kvinnorna inte är värre än andra, och vi kan till och med vinna Paralympic och få medaljer.Jag ville bryta stereotypen och jag är väldigt glad att jag gjorde det. “I ett annat första valde hon att vara flaggbärare för Iran vid fredagens öppningsceremoni i Maracanã-stadion, som ledde ut ett lag dominerat av män.

Även om att vinna ett annat paralympiskt guld är ett realistiskt mål, vågade Nemati drömma stort innan hon gjorde sin olympiska debut, trots att hon rankade 49: e efter hennes kvalificerade runda på Sambódromo på tisdag. Men långt ifrån en favorit insisterade hon på att hon skulle gå till guld: “Det viktigaste är att tro på dig själv, då kan allting bli sant”, sa hon.

Bestämning har alltid varit Nematis starka kostym. Det och inte känner sig ledsen för sig själv. Efter hennes olycka vägrade hon att mäta om att vara eländig, hennes mamma, Fatemeh, berättade för dokumentären: “Hon lekte alltid.Aldrig klagade eller grät. Kan du tro det? “Den enda dåliga saken om att ha Nemati i truppen är att hon gör alla andra lata, en lagkamrat berättade för WowWow-direktören:” Jag blir generad eftersom Zahra alltid tränar även när hennes skickliga lagkamrater är trötta. Hon uppmuntrar oss verkligen, “sa han, något fårligt.

När det blev klart att Nemati skulle behöva byta sport var det på bågskyttefältet att hon hittade sitt nya hem. Hon tog upp sin buga 2007, tre år efter hennes olycka. “Bågskytte gjorde mig stark – och lärde mig betydelsen av styrka”, sade 31-åringen i dokumentären. “När jag var 18 förlorade jag möjligheten att gå i en bilolycka. Jag var nära att förlora mitt liv.Men jag hade en chans att leva. “London Paralympics var speciellt till Nemati av skäl som överstiger sport. Kvällen vann hon guld, hon blev förlovad med en annan iransk parstjärna, kamratskogare Roham Shahabipour och firade i den olympiska byn med resten av landslaget. Paret hade träffats vid en förening för idrottare många år tidigare. De hade mycket gemensamt: han var också född utan funktionshinder. En före detta elektriker skadade han sin ryggrad 2001 när han drabbades av en fallande stolpe.

Bara en mycket utvald grupp idrottare har tävlat i både en olympisk och en paralympik samma år. Oscar Pistorius är den mest kända, som har gjort dubbel i London 2012, nu beryktad av alla felaktiga skäl.Den sista bågskytten som deltog i båda var Italiens Paola Fantato i Atlanta 1996.

Nemati kvalificerade sig rättvist och kvadratiskt. Hon vann sin olympiska plats förra året med en utmärkt prestation vid den asiatiska bågskyttsmästerskapen 2015 i Bangkok, Thailand, där hon vann silver i kvinnornas recurve. När hon pressades till det falska gräset vid Sambódromo På tisdag i går såg Nemati lugn och sammansatt under hennes täta vita huvudduk och glasögon. Hon började bra och gjorde högst 10 poäng med sin första pil mot ryska, Inna Stepanova.Den glesa publiken tog snabbt sidor och hälsade rysslands första vinnande uppsättning med nära tystnad och sedan jublade den iranska vildt när hon vann den andra uppsättningen med en åtta och två perfekta 10-talet. “Bågskytte behöver ett lugnt hjärta”, sade Nemati på förhand.

Tyvärr var det inte, och Stepanova vann tre uppsättningar till en. Därefter var Nemati för tårnig att prata genast. Hennes översättare coaxed henne runt och hon svarade på frågor från reportrar. “Jag gjorde mitt bästa men min motståndare var riktigt bra”, sa hon. “Det var därför hon slog mig.”

Det kände sig annorlunda än Paralympiken, sa hon. “Skillnaden är den stress jag hade här. Olymperna är mer stressfulla. “Fråga om vilket meddelande hon skulle vilja skicka till andra personer med funktionshinder runt om i världen, hon perked upp:” Låt inte funktionshinder besegra dig. “