Tim Howard stannade i Everton för länge men han var strålande i sin topp

Howards entusiasm på samtalet är tydligt och charmigt. “Hej, herr president,” gigglar han i roligt och otroligt mode när presidenten gratulerar. Dempsey är mer sammansatt, men parets tysta stolthet är omedvetet. Facebook Twitter Pinterest

I flera dagar i juli hämtar Howard 15 i spelet – ursprungligen talade vid 16 men senare avrundad av FIFA – gjorde honom till en amerikansk hjälte. USA förlorade 2-1, och Howards uppgift blev lättare genom några anmärkningsvärt slarviga belgiska efterbehandling, men under en kort tid blev Howard en viktig pratpunkt, som är föremål för internetets otroligtaste memes. Amerikanska fotbollsfans blev kär i honom: de bad Reagan-flygplatsen i Washington om att omdöpa sig till hans ära och önskade de stora handskarna att försvara hela landet.Även Chuck Hagel, den verkliga sekreteraren för försvar, spelade med sig. Tim Howard: växer upp med Tourettes syndrom och min kärlek till fotboll Läs mer

Den ångande eftermiddagen i Salvador representerade förmodligen högsta poängen i en framgångsrik professionell karriär som tog i Europa, en karriär som värdesätter nu när Howard, 37, är tillbaka där han började med MLS för alla år sedan. Howard kommer att gå med i Colorado Rapids i sommar på ett tre och ett halvt år som kommer att betala honom nästan $ 3m årligen. Talk hade uppstått i januari att Colorado var intresserad; Söndagens meddelande bekräftade bara en av fotbollens värst hölls hemligheter.

Ser tillbaka, hade världscupen varit den perfekta tiden för Howard att lämna Everton och återvända till MLS, som senast visste honom som en lovande ungdom med ett goofigt leende och en chock av hår.Men han valde att fortsätta i Premier League, och hans form döpte. I efterhand var han för länge för länge. Howards Everton-uppträdanden sjönk markant efter 2014 och den goda vilja som kom sin väg i förväg har varit i stor utsträckning från och med då, vilket framgår av en växande konflikt mellan spelaren och en en del av Goodison-stödet. Han var under par i 2014-15, och efter ett antal fel den här kampanjen – en flik vid Arsenal här, en straff eller två därmed – Roberto Martínez installerade äntligen spanjoren Joel Robles som Everton No1. Howard har inte spelat sedan januari 2-1 hem nederlag av Swansea där han medgav en slarvig straff. Han visste att hans tid i Premier League var uppe.

Howard kommer att lämna Everton med stödet ett antal tidigare kollegor.Tim Cahill beskrev amerikan som en “stor målvakt” och Phil Neville tyckte att han var “en av de bästa i branschen”. David Moyes, en chef som var känd för sin lojalitet gentemot etablerade spelare, gjorde honom till No1 i nästan sju årstider och var angelägen att berömma Howards inflytande från fältet lika mycket för hans gärningar på den. “Han är väldigt samvetsgrann om sitt arbete och hur han går om det, säger Moyes år 2012.” Han har hjälpt oss i så många spel, och han är en stor del av det vi gör. Han är också en stor röst i omklädningsrummet. “

Hans statistik ska inte heller sniffas på, heller. Han gjorde mer än 400 utseenden för Everton; bland målvakten, bara Ted Sagar, Gordon West och Neville Southall, mästerskap vinnare dem alla, har mer.Hans bästa år kom i ett stodgy men solid Moyes lag som svängde runt sjätteplatsen och han byggde upp sin karriär på Goodison på prisvärt sätt efter en stenig stavning i Manchester United som låg en låg punkt 2004 med Porto-debatten i Champions League.

Med en minut kvar och United satte sig förbi till kvartfinalerna på borta mål, fällde Howard Benni McCarthys rutinfria frispark, Costinha klev hem till rebounden och Porto fortsatte med att lyfta trofén. Kom ihåg att Porto’s suave unga tränare sprang längs Old Trafford-touchlinjen på maniskt sätt, då hans lag gjorde sitt utjämnade? Howards oförutsedda roll i José Mourinhos uppgång bör inte diskuteras.

De saknade elementen för Howard är troféerna.Hans résumé är ganska bra och innehåller många individuella utmärkelser i Concacaf och MLS, men i 10 årstider med Everton lyckades han bara en sista utseende och ingen silver. Han lyfte FA Cup och League Cup med United, men misstanke kvarstår att han borde ha vunnit mer. Howard kanske epitomiserat Everton under Moyes och nu Martínez: beundransvärd, kompetent och allmänt omtyckt, men precis förknippad med den kvalitet som krävs för att betraktas som verklig elit. I de sällsynta tillfällen som Everton har sniffat en trofé de senaste åren har de sällan utövat sig. Ta 2009 FA Cup-finalen: Howard fick en Frank Lampard-wobbler från 25 meter för att komma ifrån honom, och Chelsea samlade ära.

Och kanske har målvakten förändrats från när Howard började.Howard, på 6ft 3in och mer än 200lbs, har imponerande biceps och pectorals, och har varit känt för att vara inblandad i otaliga mans fitness tidskrifter, men han ser ut ur plats bland de smala, ljuvliga behållarna i dag. Jämför amerikan med De Gea, Lloris och Courtois, förmodligen Premier Leagues främsta målvakttrio. Var och en har vår och elasticitet; Howard, som ålder har hunnit med honom, förlorade sin tid sedan. Han är i grund och botten en gammaldags målvakt: bekväm i hans sex yard låda, innehåll för hans lag att försvara djupt, lyckligast när höga mittbackar är där för att ta bollen borta.Den moderna sopmaskinen, som bäst exemplifieras av Manuel Neuer, måste spela med fötterna, och Howard var aldrig ultimat skicklig med dem, varför de frekventa anhängarnas grumbles som en annan clearance klämdes i rad Z.

Men vi borde ge honom hans förfallen. Tillsammans med Brad Friedel och Kasey Keller, bildade Howard uppfattningen om amerikanska målvakten till något positivt. USA kan vara brist på andra områden, men deras hållning är solid, och Howard har mycket att göra med det. Tio år i Premier Leagues övre del, inklusive en stavning av 210 på varandra följande framträdanden för hans klubb; 106 caps och räknar för det amerikanska landslaget – plus ett känt vindstödd mål mot Bolton: det är inte halvt dåligt.Howard kan vara mer än nöjd med sitt lot, och om han finner Colorado efter sin smak kunde han äntligen gå till sin fjärde världscup i Ryssland. Du vet aldrig: ett annat samtal från Obama kan vara på väg.