Surf med hjärtat på hennes ärm, Unibet är en populär mästare

På en fest sent för en natt, år sedan, kommer jag ihåg att vara björnkramad av en Rip Curl verkställande. “Vill du ha en story mate? Kom ihåg det här namnet: Tyler Wright. ”

Tyler var 14 vid tiden och osjuten i söder. Månader senare tweaked hon Unibet surfmedias radar med en överraskningsvinst på Beachley Classic i Manly. Trots den äldre bror Ovens etablerade berömmelse var branschkillen alls ingen tvekan: “Det här barnet kan vara någonting.” Australiens Tyler Wright vinner världens surfingstitel efter långvarigt svårt år Läs mer

Tid har visat sig Han har rätt, men vägen har inte varit den förgyllda han förutsåg. Wright har gjort de svåra sakerna, gjort de tysta sakerna.Och så mycket som möjligt att relatera till en idrottsman som är världens mästare, är hon verkligen sympatisk.

I år har hon verkade oslagbar och hänger upp en otrolig fyra Unibet händelser vinner i den främre halvan av säsongen, sopa bort hennes idol och sex-timmars världsmästare Steph Gilmore, liksom hennes californiska rival Courtney Conlogue. I mars tog hon ut Roxy Pro på Gold Coast, sedan backade den upp i tungare förhållanden vid Margaret River en månad senare. Vinsterna i Brasilien och Kalifornien innebar att hon hade en nästan oslagbar ledning som kom till Europas ben – Conlogue fästde henne kort i Cascais, Portugal innan hon fick säkra den sista båten i Frankrike att hon behövde lägga matematiken bortom någons räckvidd.

Det var passande att den semifinal duellen som satte henne där var mot Conlogue.Det var också lämpligt att Wrights backhandattack tryggade henne vinsten: hon är unikt Unibet kraftfull med ryggen mot väggen. Wrights surfning är särskiljande för hennes utsökta fatridning och fysiska mod. Hennes rälsskarv var det andra: i det gamla språket i surfingkommentarer var dessa kända som “manvänder”. Inte längre.

Tyler har alltid varit nära sin äldre bror Owen, som var i världsberättigande form i december när en allvarlig huvudskada på Hawaii tog honom ur strid. Han är ännu inte återkommande på världsstadiet, även om rapporter om hans rehabilitering är uppmuntrande.Tyler, den naturföda systeren, improviserade en fin hyllning till sin goofyfootbror Owen i finalen i Frankrike, bär sin tröja och släckte switchfoot på sin första våg.

Född i Lennox Head och uppvuxen i Culburra, NSW, hade industrityper knutit Wright som wunderkind av kvinnors surfing långt innan det Manly segrade 2008 när hon Unibet tog ner Gilmore, Jacqueline Silva (som var mer än två gånger hennes ålder), Amee Donohue och Silvana Lima. En av fem syskon, Wright och hennes familj reste Australiens amatörkonkurrenskrets nästan non-stop, i en lumbering minibuss driven av deras rörmokare pappa.Rip Curl undertecknade henne vid 10 år innan Manly-resultatet gjorde henne den yngsta någonsin vinnaren av en ASP-händelse, man eller kvinna. “Det här är lätt den bästa dagen i mitt liv,” sa hon vid den tiden.

För dem som undrade om wunderkinden kunde backa upp det, har hon besvarat eftertryckligt: ​​Sedan den fantastiska debuten har hon aldrig rankats lägre än femte. Efter att ha slagit henne till världstiteln tillbaka 2013, sa hennes rival (och god vän) Carissa Moore: “Tyler är en fantastisk konkurrent men en ännu bättre människa. Hon är verkligen en äkta själ och har ett vackert hjärta.Hon älskar att surfa och ha roligt…Jag har yttersta respekt för henne och allt hon står för. “Wright hänvisade till ett underbart år i det korta talet hon gav efter att ha blivit världsmästare i Frankrike:” Där var många orsaker som jag satte ut för att vinna världstiteln i år, mycket jag inte nämnde offentligt. Förra året var ett så hektiskt år – även i år började det vara hektiskt för mig och min familj. Mycket har gått på med min familj, med Owen. Jag förlorade en farbror…det var den sista händelsen han såg på, och jag lovade att jag skulle vinna titeln för honom, och det gjorde jag. “Wrights seger signalerar också en ny era i kvinnors surfning . Mellan dem har Gilmore och Moore vunnit alla världstitelar sedan 2007: Gilmore med sex och Moore med tre.Vid 22 års ålder, kan Wright (med Moore och Conlogue båda bara 24) inleda en ny period av dominans.

Efter surf i Frankrike blev Tyler ombedd att få sin världstitel att vinna i sammanhanget av hennes familjs hårda år. Hennes svar var enkelt och uppriktigt: “Om jag vann det här eller inte, skulle de älska mig precis detsamma.” Mick Fannings travails i 2015 gav en ny känsla och en bredare allmänhet till professionell surfing. I Tyler Wright har kvinnors surfing förvandlats på ett liknande sätt. Wright ger det roliga, glimtet av en varm människa tillsammans med den tekniska virtuositeten. Hon kommer att bli en oerhört populär världsmästare.