Paralympian Katie Kelly vinner guld för Australien i Rio triathlon

Den australiensiska para-triatlete Katie Kelly har hävdat guld i kvinnors PT5 tillsammans med den synliga guiden Michellie Jones vid Rio Paralympics.

Kelly, som är juridiskt blind och Jones kom bakom under simbågen av evenemanget innan du slår hem i sista loppet. Paralympiska spel 2016: dag tre – i bilder Läs mer

Paret slog brittiska kombinationen Alison Patrick och Melissa Reid, som var tvungna att bosätta sig för silver i en tid av en timme, 12 minuter och 18 sekunder över de tre benen på Copacabana-stranden – som utgör ett 750m-sim, 22,28km cykling och en 5km-körning.

“Jag sa till Michellie att det är något du önskar för, men dessa triathlon tävlingar tar jag aldrig för givet och det är hårt arbete där ute.Du kan inte underskatta hur svårt det är att komma dit “, berättade Kelly för APC Media.

” Så när Michellie sa, ‘KK, kommer vi att klara oss på den blå mattan [mållinjen] du kan njuta av det, “tänkte jag” Nej, jag ska komma till mållinjen först “.” Jag är bara verkligen hedrad och chuffed, och att göra det i para-triathlon här i Rio är ett riktigt speciellt ögonblick. “Jones, 47, vann silver i kvinnors triathlon vid OS i Sydney 2000, men sade att söndagens prestation uppvägde någon annan under sin karriär.

“Det här är så mycket bättre, för när jag tänker på allt som KK har gått igenom och att kunna göra allt hon har gjort på så kort tid”, sa hon. “För mig är det här det bästa jag någonsin har gjort.” Samtidigt kunde Kurt Fearnley inte matcha sin guldmedaljvinande prestation 2004 i 5.000m T54 – eller silvermedalj han vann i London för fyra år sedan – men hämtade fortfarande brons efter vinnaren Prawat Wahoram i Thailand och Schweiz Marcel Hug.

Fearnley-stjärnan är fortfarande en bra chans för guld i maratonet – vilket han har vunnit två gånger tidigare – medan han kommer också att tävla i T53 / 54 1.500m och 4x400m. En annan australisk medalj kom med artighet av Angie Ballard, som hävdade hennes andra av dessa spel med en annan brons i kvinnans T53 400m, medan rov Erik Horrie vann silver i herrarnas enkla sculls.