Joe Root sätter England kontroll som Steyn skada stymies Sydafrika

England är fast i drivsätet efter tre dagar vid Kingsmead, en position säkrad i kväll solsken genom ett partnerskap av 71 mellan Joe Root (60 inte ut) och Nick Compton (49) och en annan, obruten, av 53 med James Taylor (24), att spärra en komplett härdsmälta med racket och bollar och en innings av det slag som spelas av Graeme Smith vid Edgbaston 2008, verkligen borde ha tagit matchen utom räckhåll för sydafrikanerna.

England kommer att återupptas på 172 för tre, en ledning på 261, efter att ha bowlade Sydafrika ut på morgonen för 214, Stuart Broad efterbehandling med fyra för 25 och Moeen Ali fyra för 69.South Afrika i oordning med frågor som tas upp över deras kapten Hashim Amla Läs mer

Hashim Amla team är ingen liten mått på oordning.Dale Steyn, den finaste snabb kastare i sin generation, hade tittat bort takten på den andra dagen och här han två gånger lämnade planen mitten över med en axel tillstånd.

Att han faktiskt återvände till en andra om meningslöst, talar spricka volymer för hans beslut. Han kommer att ha ett konditionstest innan spelet på dag fyra, men det är tveksamt om han kommer att ta ytterligare del här eller vara lämpliga för det andra testet som börjar i Kapstaden den 2 januari.

Men det finns andra frågor också.Den tidigare kaptenen AB de Villiers har hittat en märklig tid att låta det bli känt att han inte vill spela så mycket internationell cricket medan kaptenen, en högklassig slagman, inte kan köpa en körning och hade vad uppgick till tre går på scoring hans första-omgångar seven.South Afrikas Dale Steyn i konditionstest innan spelet mot England Läs mer

stämningen kommer inte att ha fått hjälp av de tre fångster missade, alla utanför Morne Morkel, två av dem av de Villiers och en enkel en till Dean Elgar vid andra slip som reprieved Compton, två gånger, och Root, när sex.Emellertid Compton, som också hade en fångad-bakom beslutet mot honom välte, tagit ner benet sida vid De Villiers två bollar efter målvaktens andra droppe.

Nor kommer Amla har bäst nöjd med domarna ändra bollen efter 26 overs på grund av att det är lite mer slitna att det borde ha varit i detta skede. Läs in i det vad du kommer men om det har gått ur form, behöver du inte ändra en boll eftersom en slagman har drabbat det in i stativen, som domarna har därefter utarbetats, särskilt om Fielding sidan inte vill ha en förändring.Det smakar tona ner diplomati.

Vid den sista timmen en attack som inte så länge sedan skröt Steyn, Morkel, Vernon Philander och Jacques Kallis reducerades till två öppnings batsmen, Elgar och Stiaan van Zyl, purveying deras respektive vänster arm spin och medel takt som om det var en mild klubb match i stället för en tand-och-klo Test.

Mellan lunch och te, men det var svårt att se om det var England, bly trots eller en sårad Sydafrika som hade större lust.

England var en bra ledning, särskilt med tanke på att de hade satts in för att bat på en fuktig, grå första morgonen, men det var inte på något sätt säkra. South Africa, utarmat, kom på dem hårt.Det fanns inget att ta för givet här.

Detta är en pitch som erbjuder allt tur att spinnare men som genom sin lösa natur, även lånar bita till sömmen när bollen är hårt under de första 15 till 20 overs. Förhandla dessa overs och om det inte finns hög kvalitet spinn kan vadd bli lite lättare.

Det fanns en andra misslyckande för Alastair Cook, dock, och Alex Hales, trots att förhandla den nya bollen, fångades i den djupa försöker attackera off-spinn Dane Piedt. Det fanns dock viss lindring i att omgångar blivit lite stillastående mot brådskande bowling.Teintervallet som anlände inte långt efter avskedandet kom vid en lämplig tid och gav chansen att omgruppera, och den sista sessionen var engels.

Förra gången England var i Durban Cook gjorde ett sekel i Englands inningsvinster Men nu har det varit en kamp. I de första inningsna gjorde han en 11-bolls anka. Den här gången slog han av marken genom ben-glancing Steyn till finkornsgränsen och undvikde det par som skulle ha satt honom tillsammans med Nasser Hussain och Ian Botham som de enda Englandsklingarna som har gjort det medan kaptenen.

P> Han verkade ha saker under kontroll mot Morkel, Steyn och Kyle Abbottas takt bara för att missjuda linjen från Piedt, runt wicket och ge ut lbw.Hales visades korrekt vid rådgivning mot en granskning. Cooks århundraden i Asien och UAE visar sin förmåga att spela spin och att spela så mycket ner i fel linje var oslagbar. Hales såg sig tillräckligt säkert, såg av den första glansen och hade börjat expandera sitt spel Mot spinnaren, svep honom rent för sex och till finkornsgränsen. Så det fanns en känsla av brådska där, särskilt med Compton nu i och avsikten att fortsätta sitt eget spel på samma sätt som en föregångare, Jonathan Trott, kunde ha gjort.Hales uppsägning var inte så mycket dömd som olyckad.

Sydafrika kunde ha snarkat Root tidigt när hans misshandel i Morkel blev palmed bort av De Villiers och det var den sista chansen att han skulle ge . Efter intervallet började tinningen av bowlingsresurserna visa och paret kunde kryssa tills Compton firade en leverans från Morkel ner på bensidan.

På morgonen var bowlen i England ännu obefläckad, Ledd av Broad som tog bort Temba Bavuma med dagens andra boll, och Moeen, som tillsatte wicketsna av JP Duminy, Abbott och, med den andra nya bollen på grund av, Steyn efter en 54-runda, åttonde-wicket står med Elgar.Om England går på att segra han kommer att ha spelat en viktig roll med hur de sydafrikanska batsmen, särskilt De Villiers, valde att attackera honom.

Steven Finn, med andra nya bollen, färdiga saker i en enda över. Genom allt detta Elgar, 67 inte ut över en natt, hade spelat med berömvärd skicklighet och koncentration, tar inga risker. Det var enastående vadd på en sådan planen och han nådde sin tredje test talet från 211 bollar med åtta fyror och en sex.

När Morkel togs vid andra slip att avsluta innings Elgar hade slog till nästan sex och en halv timme med inte ett sken av en chans att spara en möjlig lbw att Engand inadvisedly valde att inte granska föregående kväll.Hans obesegrad 118 gör honom till den sjätte sydafrikanska slagman att bära hans slagträ i ett test och den första sedan Gary Kirsten gjorde så mot Pakistan i Faisalabad 1997.