Irland är trött men måste gräva djupt för att topple Sydafrika, säger Schmidt

Irländska ögon är trötta efter ett år med rugby, men om de håller dem öppna tillräckligt breda i 80 minuter i Port Elizabeth på lördag, kommer de att bevittna historia som görs.Inte bara har Irland vunnit någon serie i Sydafrika, men inget europeiskt land har uppnått prestationen under professionell tid. Sidorna är nivå i serien på 1-1 efter Irlands seger med 14 män i öppningen internationellt i Kapstaden torkades ut i Johannesburg den följande veckan när Springboks rallied i andra halvan efter att ha bått 19-3.

Höjd var en faktor förra veckan, men det kommer inte att vara i Port Elizabeth där spelarens trötthet är den främsta oro för den irländska huvudtränaren Joe Schmidt, som efter att ha förlorat den yttre halvan Jonathan Sexton genom skada före turnén kommer att vara utan två ryggar, Robbie Henshaw och Jared Payne, för lördags beslutsfattare. Billy Vunipola redo För en sista push som England söker whitewash Läs mer England har kanske inte slagit Sydafrika sedan 2006, men Irland har vunnit fem av sina sista åtta internationella mot Springboks, inklusive deras första utanför Dublin.Schmidt har uppmanat sina spelare, som samlades för 12 månader sedan för att börja förbereda sig för VM, för att ge allt i ett sista tryck. Han sa: “Jag är helt säker på att spelarna kommer att göra mig och mig stolta över sig .Ja, det har varit en lång årstid, folk är trötta och det kommer kanske att förringa människor som är optimala men samtidigt tror jag inte att alltför många kommer att upptäcka det eftersom det de inte har i färskt energibesparingar, kommer de att klara sig med det fulla engagemang de gör för att göra det jobb de gör. “Schmidt har gjort sju ändringar, en position, för det slutliga testet, med Tiernan O “Halloran gör sin första start som Paynes ersättare vid fullback. “En av de saker som vi ville göra var att involvera så många spelare som möjligt på turné,” sa tränaren. “Det betyder att alla kommer att ha varit på en matchdag 23 och jag har ingen tvekan om att spelarnas attityd kommer att vara densamma som i de två första matcherna.”

Under nederlag skulle dock fortfarande lämna Schmidt i kredit för Irlands föreställningar under de två första testen, skulle det ha betydligt olika konsekvenser för hans Sydafrikanska motsvarighet Allister Coetzee, som ansvarar för sin första serie sedan han ersätter Heyneke Meyer.

hade påverkan från bänken förra veckan, men jag vill se det från början i helgen “, sa han. “Vi måste spela med fysisk intensitet från ordet och vi måste börja mycket bättre än vi gjorde i Johannesburg, vilket gav oss plattformen för att gå upp i ante i finalstanza.Spelarna måste känna till sina roller och bidra. “Sydafrikas kapten Adriaan Strauss sa att en orsak till närheten av serien var att Springboks var ett nytt lag som bara hade varit tillsammans för en några veckor, i motsats till Irlands mer avgjorda och försökta enhet.

“Vårt taktiska spel behöver lite arbete och vi kommer aldrig att vara en välformad sida efter några veckor,” lade han till . “Det finns tryck på oss i helgen, men det är något vi behöver ta om.Jag känner mer spänning än nerver före vad som är ett måste-vinn-spel. “Frankrike är den enda europeiska nationen som har vunnit en serie i Sydafrika och upprepade sin framgång i 1958 1993 men Irland vet vad det tar att övervinna Springboks och om tankar och kroppar kan bibehålla ett sista skott i slutet av det som måste kännas som det längsta året kan en historia vara deras.