Harlem Globetrottersen legenden Meadowlark Lemon dör i åldern 83

Meadowlark Lemon, den ”clown prince” basket s Barnstorming Harlem Globetrotters, vars blandning av krok skott och humor förde glädje till miljontals fans runt om i världen, har dött. Han var 83.Harlem Globetrotters ‘clown prince’ Meadowlark Lemon – ett liv i bilder Läs mer

Lemon fru och dotter bekräftade för laget att han dog på söndagen i Scottsdale, Arizona, sade Globetrotters talesman Brett Meister på måndag.Meister visste inte dödsorsaken.

Men tillräckligt skicklig för att spela professionellt, citron ville istället för att underhålla, hans dröm om att spela för Globetrotters kläckts efter att ha sett en journal av helsvarta team på en biograf hus när han var 11.

Lemon hamnade blir utan tvekan den mest populära spelare, en showman känd lika mycket för hans konfetti-in-the-vattenhink rutin och slapstick komedi som hans halv domstol krok skott och ingen look, bakom-ryggen passerar.

ett tecken på hans crossover överklagande Lemon installerades till både Naismith Basket Hall of Fame och den internationella Clown Hall of Fame.

< p> ”mitt öde var att göra folk glada,” Lemon sa när han blev invald i basket hallen som en bidragande orsak till spelet i 2003.

Lemon spelade för Globetrotters under lagets storhetstid från mitten 1950-talet till slutet av 1970, glädja fans med sina färdigheter med en boll och ett skämt.Att resa med bil, buss, tåg eller flyg nästan varje kväll, citron täckte nästan 4m miles för att spela i över 100 länder och framför påvar och presidenter, kungar och drottningar. Känd som ”clown furste basket”, han i genomsnitt 325 matcher per år under sin prime, som lysande leende aldrig ljusreglering.

”Meadowlark var den mest sensationella, fantastisk, otrolig basketspelare jag någonsin sett ”NBA stor och tidigare Globetrotter Wilt Chamberlain sade strax före sin död 1999.”Folk skulle säga att det skulle vara Dr J eller ens [Michael] Jordan.Han blev en ordinerad minister 1986 och var en motiverande talare som turnerade landet för att träffa barn i basketläger och ungdomsfängelser med sina Scottsdale, Arizona-baserade Meadowlark Lemon Ministries.

“Jag känner att jag kan Röra ett barn i ungdomsfängelset, han kommer inte att gå till vuxenfängelset, sade citron 2003.

Han gick aldrig i kontakt med sin älskade sport.Citron sa att han stod upp varje dag klockan 4 och efter bönen gick han till gymmet för att köra sprints och träna.

“Jag måste hålla det här krokskottet som fungerar”, sa han.

P> Född 1932, Meadow George Lemon III – han förlängde sitt namn efter att han gick med i Globetrotters – inte hade pengar för en basket när han var ung, så han riggade upp en provisorisk hoop i hans bakgård i Wilmington, North Carolina.

Lemon kontaktade först Globetrotters före sin gymnasiet och gick med i laget 1954. Han missade ett spel 1955 på grund av en dålig skål med goulash i Tyskland, men det var den sista.Det som följde var en körning genom sina beräkningar på mer än 16.000 raka matcher som tog honom till platser han aldrig kunnat föreställa sig.

”Jag var en av de mest lyckosamma idrottare som någonsin levat”, sade han . ”Jag kunde titta på historien.”