Guinea Afrika Cup of Nations dröm överlever mot alla odds och Ebola taunts

Guinea-fotbollsspelarna säger att de var utflyttade och kände att de hade “pesten” på grund av förekomsten av Ebola i deras land när de spelade sina kvalitativa matcher för Afrikakupen. Medlemmarna av truppen har berättat hur de stigmatiserades och missbrukades.

“Vi vill inte ha dig här, du har viruset”, sade flygare till dem när de landade – även om de flesta hade flugit in från Europa där de spelar klubbfotboll. ”Ebola! Ebola! “Rivaliserande fans ropade på dem.

” Jag kunde förstå att de var försiktiga, men det var för mycket “, säger kaptenen Kamil Zayatte. “Uganda var värst.Vanligtvis reser vi med 50 personer – spelare, chefer, medicinsk personal, tränare och så vidare – men de berättade att vi bara hade 18 spelare och fyra tränare, och vi var tvungna att göra ett officiellt protest.

Sedan låste de oss i en privat förening med en militärvakt. Vi kunde inte ens gå vidare till gatan. Supporterna skrek på oss “Ebola!Ebola! “Det var hemskt.” Lagets franska tränare Michel Dussuyer sa att vissa behandlade spelarna “som om de var som pesten”. Men mot oddsen – och trots att de inte fick Spela ett enda kvalificerat spel på sitt eget territorium – Guinea tjänade en plats i finalen, som nu äger rum 2.000 miles från sitt hemland, i Ekvatorialguinea.

Söndags kvartfinalen mot Ghana i Malabo kommer Sätta Guinea i stånd när nationen följer sitt lag, kallat Syli Nationale (National Elephant), på tv och radio. Särskilda skärmar har lagts upp runt huvudstaden Conakry.

“Alla kommer att titta på,” sa Zayatte, som spelar i England för Sheffield Wednesday. “Inte bara fotbollsfans, men farföräldrar, barn – hela landet. Vi måste vinna för dem.Vi måste ge folket något att jubla efter allt som hänt. “

Nästan 2000 guineaner har dödats av Ebolaviruset, i gränsområdena med Liberia och Sierra Leone. Skolor har stängts i flera månader, och folk har blivit varnade för att undvika stora sammankomster – men det finns ingen chans att det händer just nu.

Den ekonomiska effekten har också varit förödande. Unicef ​​skickade en regissör där nio dagar sedan och Sherif Mohamed Abdallah, som representerar en grupp affärsmän i landet, sa: “Om vi ​​inte är försiktiga kan vi proklamera slutet av den ekonomiska sektorn i Guinea före Ebolas slut.”

På grund av fotboll – och en tragedi har det redan blivit utbrott av glädje på Conakrys gator.Efter Syli: s första gruppspel, en 1-1 rutt mot Elfenbenskusten, blev spelarna nedslagen eftersom de hade lett, och kände att de borde ha vunnit. “Vi var despondent, men folket hemma firade och festa eftersom det var ett mycket bra resultat för dem,” sa Zayatte. “Min telefon slutade inte att ringa med människor som gratulerar oss.”

Nyheter kom dock senare, att tre personer hade dött när en granat gick av i en packad bar. Man trodde ha varit en galen prank som gick fel, eller resultatet av ett argument mellan en ex-militär man och en vän. Facebook Twitter Pinterest Guineans firar i Conakry efter Guinea kvalificerade till Afrika Cup of Nations kvartfinaler.Foto: BINANI / AFP / Getty Images

Syli tog också sina andra två gruppspel 1-1, vilket gav dem nivå med Mali. Enligt turneringsreglerna måste tjänstemän rita mycket för att bestämma vem som gick igenom. Guineas ungdomsministern, Moustapha Naite, dansade och skrek i konferensrummet när Guinea “vann” roten och slog dem mot Ghana i kvartfinalen. “Ingen förväntade oss att vara här,” sa han. “Vi var tvungna att kvalificera sig utanför Guinea. Vi är så glada. “Nyheterna ledde till mer vilda fester på Conakrygatorna.

Eftersom de inte kunde spela sina hemkvalificerade spel i Guinea flyttades Syli till Casablanca.Det finns ett nära förhållande mellan Guinea och Marocko, men det var en underlig gest från marockanerna att bjuda in dem – de drog tillbaka som värd för Cup of Nations, med två månaders varsel, på grund av rädsla för Ebola. “Jag önskar att jag var en marockansk tjänsteman, då kanske jag kunde förklara det,” säger Junior Binyam, mediachef för Confederation of African Football. “Det har ingen mening”. Ekvatorialguinea gick in för att rädda turneringen – ett personligt beslut av Afrikas längsta tjänstgörande härskare, Teodoro Obiang, som har styrt den lilla spansktalande nationen sedan 1979.

Men det finns ytterligare hinder för Guineas framsteg. Defender Zayatte har blivit skadad, liksom mannen som brukar samarbeta med honom, Florentin Pogba.Det har lämnat en lokal ligaspelare från Conakry och en ung som spelar i den franska femte divisionen (om han är lämplig) för att ta Ghanas stjärna framåt, Asamoah Gyan – den högst tjänade afrikanska idrottaren någonsin.

Gyan brukade spela i Premier League för Sunderland, men flyttade till Al-Ain i Förenade Arabemiraten för en löneökning. Han tjänar omkring £ 150.000 i veckan och hans privata bilflotta innehåller en Rolls-Royce, en Bentley, en Hummer, en BMW och två Porsches. Han tjänar inom några dagar så mycket som Guinea-försvararna, Fode Camara och Abdoulaye Cisse, tjänar på ett år. Cissé hade ett svullt knä i fredags, så Guinea kunde ännu förlora en annan försvarare.

Oavsett motgången, säger Syli att de står inför utmaningen. Deras stjärnspelare, mittfältaren Ibrahima Traoré, är lokalt känd som “Messi of Guinea”.Traoré, som spelar i Tyskland för Borussia Mönchengladbach, sa: “Vi har fantastisk laganda. Vi måste vinna. Vi är skyldiga det till vårt folk. “