Formel 1 rensar nytt kvalificerat format för 2016 säsong

Formel Ones kontroversiella nya kvalificerade format kommer att introduceras vid det australiensiska Grand Prix säsongsöppnande efter det att det ratificerades av World Motor Sport Council på fredag. Bernie Ecclestone, sportens verkställande direktör, Hade hävdat att programvara som kontrollerar formatet för elimineringsstil inte skulle vara klart förrän femte omgången i mästerskapet i Spanien men F1: s styrelse, FIA, säger att den planerar att fortsätta med det nya formatet, varigenom den långsammaste drivrutinen elimineras var 90: e sekund , Vid den första tävlingen i kampanjen i Melbourne den 18-20 mars.

Samtidigt som man slutar säga att den nya domstolen definitivt kommer att genomföras för Albert Park-loppet, ett uttalande som frisläpps av FIA på fredagskvällen Läs: “World Motor Sport Council godkände det nya kvalifikationsformatet, vars principer enhälligt godtogs av F1-kommissionen.Det nya systemet bör introduceras för första omgången av 2016 FIA Formel 1 VM. “

Det omformade formatet delas fortfarande in i tre sessioner. Öppningsstansen, Q1, kommer att ligga kvar i 16 minuter, och efter de första sju minuterna kommer de långsammaste drivrutinerna att elimineras med 90 sekunders intervall tills 15 förblir.

De som vänster kommer alla att gå vidare till Q2, vilket Körs i 15 minuter, och elimineringsprocessen kommer att börja igen efter sex minuter av sessionen tills åtta förare är kvar.

Samma format kommer att upprepas under Q3, en 14-minuters session, för att bestämma vem som börjar På polen.Utspelningsfasen startar efter fem minuter.

Ett antal förare har talat ut mot formatet, med världsmästaren Lewis Hamilton och säger att han “inte verkligen känner att det kommer att Förändras mycket “, medan Force Indias Sergio Pérez varnade för att det uppgraderade systemet skulle bli för komplext.” Vi har hört att det definitivt kan röra upp reglerna och för fansen kan det vara mycket komplicerat att förstå , Sade Pérez. “Det är komplicerat för oss redan så jag tror för fansen att det bara gör sakerna mer och mer komplicerade. Vi anser att kvalificeringen just nu är riktigt bra.Jag tror inte att det finns något skäl att ändra det. “F1s tävlingschef Charlie Whiting träffade några av förarna i Barcelona i veckan för att diskutera sina bekymmer, trots att Hamilton, Trippelmästaren, var en Frånvarande.

World Motor Sports Council gick också med på att förlänga tidsfristen för att bestämma sportens tekniska föreskrifter för 2017 till och med den 30 april.

Bredare däck och större vingar som kommer att skapa ytterligare downforce och En större utmaning för förarna har redan föreslagits. I fredags uttalande hävdade FIA ​​att initiala simuleringar av de föreslagna förordningarna kommer att förbättra varvtiderna med upp till fem sekunder. Varsling Wolff satt till stjärna bland roterande gjutna i kanal 4: s F1-täckning | Paul Weaver Läs mer